Za únavou v těhotenství může být nedostatek železa

Nedostatek železa v těhotenství

Těhotenství představuje pro ženský organismus obrovskou zátěž. Tělo maminek v té době potřebuje nejen více bílkovin, ale také dalších živin potřebných k dobrému fungování samotné maminky i k vývoji plodu. Jedním z důležitých prvků je železo, o kterém nedává studie Americké hematologické společnosti zjistila, že jeho nedostatkem trpí každá druhá nastávající maminka.

Srdce i plíce v těhotenství pracují pro maminku i pro plod, který nosí pod srdcem. Ženské tělo v té době produkuje také až o 50 % více krve, k čemuž je zapotřebí zvýšená dávka železa. Jeho nízká hladina nejčastější příčinou chudokrevnosti, což může ovlivnit také vývoj plodu a být příčinou předčasného porodu.

Tip: Kontrolovat hladinu železa v krvi je možné prostřednictvím domácího testu, který je k dostání v lékárnách nebo specializovaných prodejnách. Jeho aplikace je rychlá a výsledky spolehlivé.

Proč je železo důležité

Úkolem železa je vytváření hemoglobinu, který v těle roznáší plyny, zejména kyslík, a který je zjednodušeně řečeno součástí červených krvinek. Zcela zásadní jsou bílkoviny v červených krvinkách, které do buněk přenášejí kyslík. Když v těle není potřebné množství železa, nevytvoří se potřebné množství hemoglobinu a nedostatek kyslíku v buňkách a tkáních pak snižuje počet červených krvinek, což vede k chudokrevnosti neboli anémii. A ta s sebou nese rizika:

✓ předčasný porod
✓ poporodní deprese
✓ nízká porodní hmotnost dítěte
✓ zvýšené riziko úmrtí po narození nebo ještě před ním

Pokud plod nedostává dostatečné množství železa, je velmi pravděpodobné, že se s jeho nedostatkem narodí také miminko. A nízká hladina železa způsobuje u dětí hyperaktivitu, poruchy psychomotorického vývoje, poklese kognitivních funkcí, a dokonce autismus.

Za co může nedostatek železa v těhotenství

V druhém a třetím trimestru se potřeba železa v ženském těle zvyšuje na dvojnásobek a teprve na konci těhotenství klesá. A co bývá příčinou nedostatku železa?

✓ několik těhotenství krátce za sebou
✓ vývoj dvojčat, trojčat…
✓ časté zvracení
✓ nedostatečná konzumace potraviny obsahujících železo
✓ silná menstruace před otěhotněním
✓ anémie ještě před otěhotněním
✓ vegetariánství nebo veganství

Tip: Železo z živočišné potravy, zejména z masa a ryb, se vstřebává až 3× rychleji než z rostlin.

 

Příznaky nedostatku železa

Nedostatek železa může v těhotenství způsobovat, že se nastávající maminka cítí unavená, vyčerpaná a často mívá pocit slabosti. Některé maminky mají také chuť na led nebo hlínu. K dalším projevům se řadí také:

✓ bledá pleť
✓ bolavý a zarudlý jazyk s hladkým povrchem
✓ pocit hladu
✓ vypadávání vlasů
✓ lámavost nehtů
✓ nízký krevní tlak
✓ závratě
✓ dýchavičnost
✓ zrychlený puls
✓ zpomalená funkce štítné žlázy

Prevence nedostatku železa

Jediným zdrojem železa je přirozená stravavýživové doplňky, protože tělo si jej neumí vytvořit samo. S jeho vstřebáváním pomáhá vitamín C, a proto by měl být také on součástí vyvážené stravy každé nastávající maminky. S nedostatkem železa můžou maminkám pomoci také kvalitní doplňky stravy s jeho obsahem.

Tip: V těhotenství konzumujte 30 mg železa denně. Průměrná denní spotřeba v době kojení je 20 mg denně. Ve stravě najdeme železo v hemové a nehemové formě. Hemové pochází ze živočišných zdrojů a je snadněji vstřebatelné. Nehemové z rostlinných zdrojů by se mělo kombinovat s potravinami bohatými na vitamín C, například s citrusovými plody, paprikami nebo rajčaty. Množství železa v jídle je možné zvýšit také jeho přípravou v litinovém nádobí.

Potraviny bohaté na železo

✓ červené maso (100 g mletého hovězího masa obsahuje 2,7 mg železa)
✓ játra a další vnitřnosti (100 g hovězích jater obsahuje 6,5 mg železa)
✓ ryby (85gramová porce tuňáka v konzervě obsahuje přibližně 1,4 mg železa)
✓ mořské plody (100 g mušlí obsahuje 3 mg železa)
✓ krůtí maso (100 g tmavého krůtího masa obsahuje 1,4 mg železa)
✓ špenát (100 g syrového špenátu obsahuje 2,7 mg železa)
✓ luštěniny (1 šálek vařené čočky obsahuje 6,6 mg železa)
✓ brokolice (1 šálek vařené brokolice obsahuje 1 mg železa)
✓ dýňová semínka (28 g obsahuje 2,5 mg železa)
✓ quinoa (185 g vařené quinoi obsahuje 2,8 mg železa)
✓ tofu (126 gramová porce poskytne 3,4 mg železa)
✓ hořká čokoláda (28gramová porce obsahuje 3,4 mg železa)

Tip: Káva, čaj, mléko a mléčné výrobky snižují vstřebávání železa, a proto se jim raději v době, kdy konzumujete potraviny bohaté na železo, raději vyhněte. Kávu nebo čaj si můžete dát hodinu před nebo po jídle. K dochucování jídel použijte bylinky, které jsou také zdrojem železa. Vhodný je tymián, bazalka nebo petržel.