Jak omega-3 pomáhají v těhotenství a při kojení?

Omega-3
Mastné kyseliny omega-3 patří mezi takzvané dobré tuky, které buňkám pomáhají správně fungovat, dodávají tělu energii, posilují srdce, regulují v těle zánětlivé procesy a pomáhají očím, mozku a dalším fyziologickým systémům1. Jsou nepostradatelné a naše tělo je potřebuje. Jsou klíčovou živinou důležitou ve všech fázích těhotenství i vývoji dítěte a ovlivňují i kvalitu mateřského mléka. A dokonce mají vliv i na duševní pohodu a průběh menstruace.

Objevení omega-3 mastných kyselin je spojeno s Inuity, kteří jsou původními obyvateli Grónska. Když vědci sledovali jejich stravovací návyky, objevili, že tajemství zdravého srdce Inujítů2 je úzce spojeno s jejich stravou, přesněji řečeno rybami a esenciálními mastnými kyselinami, které tyto ryby obsahují. V porovnání s jinými národy se u Inuitů vyskytovalo minimum srdečních onemocnění.

Zvyšují šanci otěhotnět

Naše tělo si omega-3 mastné kyseliny nedokáže vyrobit samo, a proto je musíme přijímatpotravinách a v doplňcích stravy. Nedávná studie3 prokázala, ženy užívající doplňky omega-3 mají o 1,5× vyšší pravděpodobnost otěhotnění než ženy, které je neužívají. Potravinové doplňky jsou tedy jednou z dalších možností ke zvýšení plodnosti.

3 hlavní typy omega-3:

ALA (kyselina alfa-linolenová) je nejběžnější forma, která je obsažená v rostlinné stravě, zejména v zelené listové zelenině, ořeších a semínkách.
DHA (kyselina dokosahexaenová) se nachází v rybách a řasách a podílí se na vývoji i funkci mozku a očí. Podporuje ovšem také zásoby vajíček ve vaječnících a ovlivňuje kvalitu vlasů, kůže a nehtů.
EPA (kyselina eikosapentaenová) zlepšuje náladu, vyrovnává hormonální dysbalanci, potlačuje zánětlivé procesy a ovlivňuje řadu dalších tělesných funkcí. Nedostatečné množství EPA může omezit přenos a příjem DHA do buněk plodu.

Za co může nedostatek DHA?

Až 12 % hmotnosti mozku tvoří DHA. Její nedostatečné množství je u dětí spojováno s nesprávným vývojem kognitivních funkcí a se zvýšeným výskytem neurodegenerativních onemocnění. Mezi ty patří Parkinsonova choroba a roztroušená skleróza u dospělých4.

Omega-3 pomáhají při početí

Díky regulaci hormonů, zvýšení průtoku krve do dělohy, zmírnění zánětů v těle a zlepšení schopnosti embrya implantovat se do dělohy hrají omega-3 důležitou roli při úspěšném početí dítěte. Další studie navíc ukázala, že jejich optimální hladina prodlužuje také reprodukční délku života u žen, které jsou starší ne 35 let5. Nicméně správná hladina omega-3 je důležitá také pro mužskou plodnost. Studie odhalily, že můžou výrazně zkvalitnit množství a pohyblivost spremií6.

Tip: Pro zlepšení zdraví a zvýšení šance na otěhotnění zvyšte dávku omega-3 vy i partner na 1000 mg denně7.

Snižují zdravotní rizika

Tuky omega-3 podporují vývoj mozkunervového systému plodu už ve chvíli, kdy otěhotníte. Obrovský vliv mají především ve třetím trimestru, kdy se růst výrazně urychluje. Ukázalo se, že pokud ženy s nízkým obsahem omega-3 jejich hladinu doplňují prostřednictvím výživových doplňků, hrozí menší riziko předčasného porodu. A ten je mimochodem hlavní příčinou zdravotních problémů plodu a kojence. Mezi další výhody udržování potřebné hladiny omega-3 patří snížení rizika špatného vývoje placenty (preeklampsie), který představuje závažné komplikace jak pro miminko, tak pro maminku8. V neposlední řadě je hladina těchto kyselin spojována s mozkovými funkcemi a náladami, což znamená, že jejich správná úroveň může ovlivnit to, jak se nastávající maminka cítí.

Každé těhotenství může být v pohodě

Optimální hladina omega-3 je důležitá nejen v průběhu těhotenství, ale také po porodu. V té době ovlivňuje obsah živin v mateřském mléce, mozkové funkce maminky, její duševní rovnováhu a poporodní regeneraci. Udržení správné hladiny je proto pro maminku i děťátko zcela zásadní. Každá maminka by měla vědět, že zásoby omega-3 se u mnohých z nich v těhotenství vyčerpají, což by mohlo mít neblahý vliv jak po porodu, tak v průběhu dalších těhotenství. Právě proto je vhodné hladinu doplňovat, a to jak vyváženou stravou, tak kvalitními potravinovými doplňky.

Proč doplňovat omega-3 po porodu?

Mozek dítěte roste nejrychleji v posledním trimestru těhotenství a v prvních dvou letech, kdy miminko přijde na svět. Už v době kojení je proto nesmírně důležité, aby měla maminka v mléce správnou hladinu omega-3, k čemuž jí může pomoci vyvážená strava a kvalitní potravinové doplňky s jejich obsahem. Vědecké studie ukazují, že strava bohatá na esenciální mastné kyseliny může u dětí zvyšovat inteligenci9. Hladina omega-3 v těle maminky je ovšem zodpovědná také za zvládání stavů, jako je poporodní deprese10. Výzkum11 provedený v roce 2019 ukázal, že maminky s nižším indexem omaga-3 mastných kyselin než 5 % měly 5× vyšší pravděpodobnost depresí než matky s vyšším indexem.

Tip: Omega-3 snižují nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu a potlačují bolesti při menstruaci.

 

Zdroje:
1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18541598/
3. https://www.focusonreproduction.eu/article/News-in-Reproduction-Omega-3-supplementation
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772061/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5624332/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29451828/
7. https://www.ccrmivf.com/blog/fertility-benefits-omega3-fatty-acids/
8. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003402.pub3/full
9. https://www.nutraingredients.com/Article/2013/08/16/Omega-3-rich-infant-formula-may-boost-later-intelligence-Study
10. https://cs.wikipedia.org/wiki/Poporodn%C3%AD_deprese
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31003520/