Proč a jak komunikovat s dítětem dřív, než přijde na svět?

Proč komunikovat s dítětem

Vztahy mezi rodiči a dítětem vznikají ještě dřív, než přijde miminko na svět. Nejenom, že vyvíjející se plod slyší od určitého stádia zvuky ze svého okolí a později dokáže rozeznat i hlas mámy a táty, ale s matkou sdílí také její pocity. Vědělo to už mnoho kultur před námi a potvrzují to i nejnovější výzkumy z oboru prenatální psychologie1. Období těhotenství je proto skvělou příležitostí, jak s ještě nenarozeným miminkem začít komunikovat a jak začít budovat rodinné vazby.

Hlas matky děťátku v bříšku zklidňuje a pomáhá mu vytvářet pocity bezpečí a jistoty. Proto s ním mluvte, bude vás vždy rádo poslouchat. Mluvit můžete naprosto o čemkoli, tedy o čemkoli pozitivním. Můžete mu vyprávět třeba to, co právě děláte, jak se u toho cítíte nebo třeba to, jak moc se na něho těšíte. Můžete mu také zpívat oblíbené písničky, a vůbec při tom nevadí, že nejste Lucie Bílá. Svým hlasem dáváte sobě i dítěti šanci naladit se jeden na druhého.

Zpívejte a mluvte

Sluch dítěte je vyvinutý ještě před 23. týdnem života. V tu dobu už dokáže reagovat na zvuky z vnějšku. Podle vědeckých výzkumů si v pěti až šesti měsících uvědomuje, co se děje v jeho okolí, a na okolní zvuky reaguje. Dítě, které je v děloze, například znervózňuje rocková hudba, zatímco klasická na něj působí uklidňujícím dojmem. K sehnání jsou také hudební alba určená přímo pro miminka, ale nic nepokazíte, když vašemu miminku budete sama zpívat.

Je na čase, aby vztah s miminkem začal budovat také zbytek rodiny, takže promlouvat k němu může i váš partner nebo budoucí sourozenci. Pro tuto příležitost se skvěle hodí společné čtení pohádek, díky kterým se miminko seznámí se všemi členy rodiny a s jejich hlasy, které pak pozná i po porodu.

Tip: V desátém týdnu těhotenství už plod dokáže reagovat na váš dotek. I když jeho pohyby zatím neucítíte, pokud zatlačíte na své bříško, začne se hýbat a od tohoto místa odtahovat.

Nechte se zaplavit hormonem pohody

Hned od počátku těhotenství si dopřejte čas na to stát se dobrým rodičem. Právě to vám pomůže budovat vzájemný vztah a propojení s miminkem. Pokud jste totiž v klidu, uvolňuje se vám do těla hormon oxytocin2, který vyvolá příjemné pocity nejen u vás, ale také u vašeho miminka. Najděte si proto chvilku pro sebe a přemýšlejte o tom, jaké to bude, až svého potomka uvidíte poprvé a až se z vašich chvil stanou chvíle společné.

Tip: Hormony dobré nálady má také váš partner. Pokud budete o miminku přemýšlet společně, se svou malou ratolestí se sblížíte ještě víc.

Navzájem se dotýkejte

Dejte vašemu děťátku pocit, že je u vás v bezpečí. Když se hýbe a kope, dotkněte se místa, kde cítíte jeho pohyby. Možná vám dá dalším kopnutím najevo, že ví, že jste nablízku. Už šestiměsíční nenarozené dítě umí pohybovat tělem v rytmu řeči své maminky a učí se spojovat zvuky s pocity.

Tip: Nalaďte se na pohyby dítěte a vypozorujte, v kterou denní dobu jsou jeho pohyby nejaktivnější. Uvědomte si, kdy je vaše miminko naopak nejklidnější, a zjistěte, na koho a na co vaše dítě nejvíc reaguje.

Na doteky dítě reaguje mnohem intenzivněji, než když na něj jen mluvíte. Právě doteky a hlazení bříška je velice jemný a intimní způsob, jak s ním navázat spojení a projevit mu lásku. Když si masírujete bříško, pomáháte uvolňovat hormon oxitocin. Podle neurovědkyně Ruth Feldmanové a jejího výzkumu3 je hladina oxitocinu v průběhu těhotenství odpovědná za kvalitu vztahu matky a dítěte po porodu.

Tip: Masáž bříška vám pomůže cítit se v klidu, i když zrovna zažíváte nelehké období. Uvolňovaný oxitocin sníží hladinu stresových hormonů a pomůže vám k vnitřní rovnováze.

Jakou roli má poslouchání hudby?

Že hudba hraje významnou roli ve vývoji mozku dítěte už před jeho narozením, je dnes už dokázáno. Poslech hudby má uvolňující účinky, nicméně je zapotřebí vybrat tu správnou. Relaxační účinky má převážná část vážné hudby, jejíž příjemné zvuky navodí pocity štěstí a klidu. A například ukolébavky vaše miminko zklidní, protože dokáží zpomalit srdeční tep, čímž miminku umožní klidnější a hlubší dýchání.

Tip: Když se miminko narodí, můžete ho utišit hudbou, kterou často slýchalo, když bylo ještě v děloze.

K čemu je dobrý rodičovský deník?

Deník, do kterého budete zapisovat vaše myšlenky, postřehy, zkušenosti a přání týkající se vašeho zatím nenarozeného miminka, je výborným posilovačem vztahu. Kromě toho zmírňuje stres a pomůže vám mít přehled o celém průběhu těhotenství. Nezapomeňte do něj přidat snímky z ultrazvuku, fotografie a další artefakty. Jednou tak přiblížíte vašemu potomkovi, jaké to bylo, než přišel na svět.

 

Zdroje:

1. https://www.netmums.com/pregnancy/amazing-facts-about-your-unborn-baby/9-he-can-smell-the-same-things-you-can
2. https://www.wikiskripta.eu/w/Oxytocin
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28813252/